10 Ekim 2007 Çarşamba

Doping ve Spor

Doping, sporcunun musabakada fiziksel yada zihinsel olarak, performansini arttirmak icin, yasaklanmis olan maddeleri kullanmasidir. Bu maddeler insan vucudunda kaslar icindeki enerji depolarinin asiri ve cok fazla miktarda enerji uretmesini saglamaktadir. Bu durum sporcunun musabaka aninda yada musabakadan sonra kaslarinda bulunmasi gereken tum enerjiyi harcadigindan, sporcu cok bitkin, halsiz ve yorgun duser. Bunyesi zayif sporcularda cok daha buyuk yikimlara neden olur. Eger sporcu, doping maddesini aliskanlik haline getirirse, sporcu icin cok ciddi saglik kontrolu gerekmektedir. Cunku, kaslarindaki enerji her musabakadan sonra bittiginden, vucut direnci azalir ve sonu olume kadar dayanan bir yol izlenebilir.
Bu neden sporculara, sadece teknik, taktik ve bransa ozel egitim verirken, diger yandan sporcu sagligi hakkinda da bilgilendirmek gerekmektedir. Cogu sporcu dopingin ne oldugunu bilmez, yada ona olan faydasini bilir ve zararini bilmez. Sporcular dopingin sadece performansi arttirdigini bilirler. Ama ya sonrasi!!!
Bu sporun saglik yonudur birde spor ahlaki acisindan onemi vardir.
Sporcu doping maddesini aldiginda, rakiplerine karsi bir ustunluk kuracagindan bu madde, Spor Ahlaki acisindan da oldukca zararlidir. Spor, esit sartlar altinda ve esit bir sekilde yapilmalidir ki; Spor olsun.. Bu zararli maddeler sunladir:

1-YASAKLI MADDELER

A- Uyarıcılar
B- Narkotik analjezikler
C- Anabolik ajanlar
D- İdrar söktürücüler
E- Maskeleyici ajanlar
F- Peptid hormon ve analogları

2- YASAKLI YÖNTEMLER

A- Kan dopingi
B- Yapay oksijen taşıyıcıları ve plazma genişleticileri kullanımı
C- Farmakolojik, kimyasal ve fiziksel işlemler

3- KULLANIMI KISITLI MADDELER

A- Alkol
B- Kannabinoidler
C- Lokal anestetikler
D- Kortikosteroidler
E- Beta bloke ediciler

Bir baska konuda gorusmek uzere...
Hoscakalin..

Hiç yorum yok: